Hoe kan je buikvet verbranden?

buikvet verbranden

Veel mensen, met name mannen, vragen zich af hoe ze buikvet kunnen verbranden. Bij vrouwen speelt de vraag hoe ze vet op de heupen en billen kwijt kunnen raken meer. En ik zal je gelijk maar de waarheid vertellen: je kunt helemaal geen buikvet verbranden. Wat ik daarmee bedoel is: het niet mogelijk is om plaatselijk vet kwijt te raken. Of dat nu de buik, de heupen of de billen zijn.

Wil je het vet op je buik kwijt dan kan dat alleen door ook op andere plaatsen op je lichaam ook vet te verliezen. Je zal over je gehele lichaam af moeten vallen om buikvet kwijt te raken. Je kunt het lichaam namelijk niet dwingen om op één specifieke plaats (meer) vet te verbranden dan op andere plaatsen. Zelfs niet met buikspieroefeningen zoals sommige mensen nog wel eens denken.

Hoe zit dat dan met buikspieroefeningen?

Buikspieroefeningen zijn goed als je buikvet wilt verliezen maar dat zou net zo goed een andere vorm van krachtoefeningen kunnen zijn. Het is niet zo dat je vet verbrand op de plaats waar je beweegt. Om buikvet te verbranden kan je net zo goed gaan bankdrukken waarmee je de borstspieren traint, dit heeft hetzelfde effect.

Het doen van krachtoefeningen (zoals buikspieroefeningen) is zeker nuttig als je (buik)vet wilt verliezen. Uit onderzoek is gebleken dat je met krachttraining meer resultaat kan boeken dan met het doen van een uithoudingssport. Dit ondanks dat je met een uithoudingsport meer calorieën verbrand dan tijdens een krachttraining.

Het voordeel van krachttraining is dat je spieren hierdoor sterker en groter worden. De snelheid waarop je metabolisme werkt is gekoppeld aan de hoeveelheid spiermassa welke je hebt. Als je een tijdje krachttraining hebt gedaan dan gaat je lichaam dus meer energie verbruiken, zelfs als je een dagje helemaal niets doet. In een maand tijd kan je ongeveer een halve kilo spiermassa winnen door het doen van krachtoefeningen. Met deze halve kilo extra spiermassa ga je dagelijks zo’n 40 kcal extra verbranden wat je helpt bij het verliezen van lichaamsvet. Bedenk daarbij wat je kan bereiken met een jaar krachtraining. In een jaar tijd kan je 6 kilo spiermassa winnen waarmee je dagelijks 480 kcal meer verbrand dan wat je nu doet. Dat zijn 6 volkoren boterhammen per dag.

De belangrijkste stap bij het verliezen van buikvet is echter de voeding. Je kan buikvet verliezen zonder ook maar iets aan sport of beweging te doen. Andersom kan je sporten zonder buikvet te verliezen als je voeding niet op orde is. Buikvet verliezen begint dan ook in de keuken; bij het creëren van een negatieve energiebalans.

Het intensief beoefenen van een uithoudingssport heeft een nadeel. Een langdurige inspanning zorgt voor fysieke stress op het lichaam waardoor het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. En juist dit hormoon is verantwoordelijk voor de opslag van buikvet. Het stresshormoon cortisol wordt ook aangemaakt bij psychologische stress. Dit hormoon is bij veel mensen verantwoordelijk voor het krijgen van een buikje. Ik zal dit verder toelichten.

Je kunt geen buikvet verbranden als je gestrest bent

Sommige mensen volgen een dieet en raken na een paar weken gefrustreerd en geïrriteerd omdat ze niet of nauwelijks zijn afgevallen. In veel van deze gevallen is de verklaring dat zij last hebben van chronische stress waardoor de hormoonhuishouding verstoord is. Het gaat hierbij wel om chronische stress. Iedereen is weleens een dagje gehaast en gestrest, maar dat maakt niet uit als je voor de rest van de tijd gewoon lekker in je vel zit.

Stress wordt een probleem als het chronisch is, maanden en jaren achter elkaar. Iedere dag maar weer rennen om deadlines te halen, brandjes te blussen of het een sleur vinden om iedere dag maar weer naar die saaie kantoorbaan te gaan.

Je hebt vast weleens van vechten of vluchten gehoord. Het zijn hormonen welke ervoor zorgen dat we in een gevaarlijke (stress) situatie een actie maken. Het lichaam maakt bij stress het hormoon adrenaline aan. Het zorgt er o.a. voor dat er extra zuurstof (de hartslag en de ademhaling gaan omhoog) naar de spieren gaat en er energie in de spieren (eiwitten worden omgezet in glucose) wordt vrij gemaakt. De op dat moment minder belangrijke functies zoals de spijsvertering worden stilgelegd. Hierdoor hebben we de kracht om te vechten of om hard weg te rennen.

Zodra het gevaar geweken is maakt het lichaam het stress response hormoon cortisol aan. Dit om de effecten van adrenaline weer op te heffen zodat het lichaam terug kan komen in haar normale stand en functies zoals de spijsvertering hervat kunnen worden.

Een tijdelijk stress situatie kan geen kwaad. Het wordt echter een ander verhaal bij chronische stress. De hormoonhuishouding raakt dan uit balans waardoor de cortisolwaarden te hoog worden. Het is het hormoon cortisol wat er voor zorgt dat met name rondom de buikstreek vet opgeslagen wordt.

De effecten van cortisol

Cortisol doet bepaalde dingen met ons lichaam welke ongunstig zijn voor het verliezen van buikvet. Op de eerste plaats verhoogt cortisol de eetlust wat natuurlijk niet helpt als je buikvet wilt verliezen. De eetlust waar cortisol voor zorgt is een (constante) behoefte aan zoete en/of vette voeding.

Verder verstoord cortisol de signaal overdracht tussen de maag en de hersenen. Als de maag vol zit krijgen de hersenen het signaal dat we genoeg gegeten hebben. Onder invloed van cortisol wordt dit signaal echter verstoord waardoor we te laat dit signaal krijgen. Hierdoor eten we meer dan wat we nodig hebben. Wat wederom niet helpt als je buikvet wilt verliezen.

Onder invloed van cortisol komt ons lichaam in een stand waarin het vet vast houdt en opslaat (met name rondom de buik) waardoor het moeilijk is om vet te verbranden.

Je zult begrijpen dat dit alles bij elkaar, het zo goed als onmogelijk maakt om buikvet te verbranden. Op diversen fronten saboteert de verstoorde hormoonhuishouding het voornemen om het buikvet te gaan verliezen. En als het resultaat na enkele weken van wilskracht uitblijft dan is de kans natuurlijk groot dat de afvalplannen opgegeven worden.

Wil je buikvet verbranden, en je hebt last van chronische stress, dan zal je op de eerste plaats de oorzaak van je stress moeten aanpakken. Zonder de aanpak van de chronische stress zullen de inspanningen om buikvet te verliezen anders gedoomd zijn om te mislukken.

Wil je meer weten over het verbranden van buikvet? Lees dan hier verder voor een uitgebreid artikel inclusief video’s.